

Jáhly jsou bezlepková potravinářská surovina, která je vyráběna loupáním prosa. Země původů Maďarsko. Dodavatel: Natural Jihlava. Více informací najdete na stránkách dodavatele https://web.naturaljihlava.cz/
Jáhly vznikají z prosa odstraněním semenné slupky z obilky. V dřívějších dobách byly hojně využívány například pro přípravu škubánků nebo jahelníku. Na nějaký čas byly jáhly z kuchyně vytlačeny rýží, což se ale postupně naštěstí změnilo. Jedná se o obilovinu vhodnou pro bezlepkovou dietu. Jáhly je třeba skladovat v chladu a v letních dnech je raději uschovejte do lednice. Nedoporučuje se je nakupovat do zásoby, protože mají tendenci žluknout. Také je vhodné jáhly před vařením spařit, zbaví se tak hořké chutí, která se u nich může vyskytnout. Po spaření je stačí vařit 15 až 20 minut a nechat dojít pod pokličkou.